راهنمای-جامع-اینکوترمز-برای-واردکنندگان

راهنمای جامع اینکوترمز برای واردکنندگان

اشتراک گذاری :

واتساپ
تلگرام

آنچه در این مطلب میخوانید😃

آیا می‌دانید اینکوترمز چیست و چه اهمیتی دارد؟

برای اینکه بتوانید در معاملات بین المللی به صورت کاملا شفاف عمل کنید باید با مجموعه‌ای از قوانین استاندارد آشنا باشید که این به این قوانین اینکوترمز می‌گویند. این قانون توسط اتاق بازرگانی بین المللی صادر شد که در معاملات خریداران و فروشندگان کمک بسیار زیادی می‌کند. اینکوترمز به اصطلاحات مختلفی تقسیم می‌شود که غلب برای کمک به  طرفین معامله در تجارت داخلی یا بین المللی استفاده می‌شود. در این مقاله از شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس حمل، به بررسی این قانون، انواع، اصطلاحات و قواعد موجود می‌پردازیم. تا انتها با ما همراه باشید.

اینکوترمز به چه معناست؟

شاید برایتان سوال پیش بیاید، که اصطلاح عجیب و غریب اینکوترمز به چه معناست؟

این کلمه، مخفف شده عبارت International Commercial Terms  می‌باشد. اینکوترمز، به مجموعه‌ای از اصطلاحات و استانداردها اشاره دارد که برای شرکت‌های بین‌المللی اعمال می شود. این قوانین، به وضوح نقش‌ها و مسئولیت‌های خریداران و فروشندگان را در معامله بین المللی فروش کالا مشخص می‌کند. جزئیات، شامل اطلاعات مهمی مانند هزینه ها، خطر از دست دادن و کارهای ضروری انجام شده توسط هر دو طرف است.

 برای تسهیل تجارت در سراسر جهان، اتاق بازرگانی بین المللی (ICC) مجموعه ای از ترم‌ها را منتشر می‌کند که رسماً به عنوان مقررات تجارت بین المللی شناخته می‌شود. این اصطلاح،  که در سطح جهانی به رسمیت شناخته شده است، با شفاف سازی تعهدات خریداران و فروشندگان، از سردرگمی در قراردادهای تجارت خارجی جلوگیری می‌کند.

لازم به ذکر است که شرایط، به صورت بین المللی تعریف شده است و تمامی حالت‌های مختلف ورود محصول از تولید کننده تا خریدار را، پوشش می‌دهد. به گونه‌ای که هر یک از این روش‌ها مسئولیت‌ها و هزینه‌ها را، برای هر دو طرف قرارداد مشخص کرده است یا به عبارت دیگر، در شرایط مختلف تحویل کالا، ممکن است خریدار و فروشنده تعهدات و هزینه‌های متفاوتی را متحمل شوند و بازنگری‌های این قانون، شرایط و ضوابط متفاوتی را برای هر یک از این روش ها در نظر گرفته است.

توجه کنید قبل از اینکه بخواهیم در رابطه با انواع اینکوترمز و اصطلاحات آن صحبت کنیم، بهتر است نگاهی به تاریخچه و ورود این قانون به تجارت بین المللی داشته باشیم.

تاریخچه اینکوترمز (Incoterms)

اینکوترمز، در دهه 1920 تدوین شد. در سال 2017، اتاق بازرگانی بین المللی، شرایط تجارت بین المللی را برای توزیع هزینه‌های مبادله، تعهدات و خطرات بین طرفین از طریق یک سری قوانین استاندارد و ویژه، تدوین کرد که به این قوانین، قوانین اینکوترمز گفته می‌شود.

این قانون 1936، شامل شش قانون است. این قوانین، به معنی مجموعه‌ای از راه حل‌ها برای سازماندهی و استانداردسازی روابط بین فروشنده و خریدار است. این قواعد، در سال 1953 (هشت قانون) 1967 (ده قانون) 1976 (یازده قانون) 1980 (چهارده قانون) و در نهایت 2020 که یازده قانون را پوشش می دهد، به روزرسانی شد.

اگرچه این قواعد، در دهه‌های اخیر هر 10 سال یکبار بازنگری شده است، اما توجه به این نکته ضروری است، که معامله در دوره خاصی تمدید نخواهد شد و این 10 دوره، بستگی به اتفاقات دارد و امکان پذیر خواهد بود. این دوره در آینده، می‌تواند کوتاه‌تر یا طولانی‌تر باشد. تا اینجای مقاله، در رابطه با اینکوترمز و تاریخچه آن صحبت کردیم. در ادامه انواع آن را در گروه‌های E،F،C و D، بررسی می‌کنیم.

انواع اینکوترمز

همانطور که قبلا ذکر شد، اینکوترمز به انواع مختلفی تقسیم شده است که در این مقاله به چهار گروه و اصطلاحات مربوط به هر گروه می‌پردازیم.

  • گروه E

این گروه، به معنی تحویل کالا در نقطه عزیمت در مبدا می‌باشد. این دسته، برای فروش کالاهایی است که مبدأ صادرات آنها از کشور صادرکننده است.

  •  گروه F

این گروه، به معنی تحویل کالا به مشتری بدون پرداخت کرایه حمل در محل مبدا می‌باشد. این دسته، به فروش کالاهایی اطلاق می‌شود که در بندر یا فرودگاه صادرکننده تحویل می‌شود و مسئولیت تحویل به مقصد بر عهده خریدار می‌باشد.

  • گروه C

این گروه، به معنی تحویل مستقیم کالا به مشتری با هزینه حمل و نقل است.

  • گروه D

گروه D، به معنی تحویل کالا به مقصد تعریف شده است و بر اساس قوانین مربوط به تحویل کالا در مقصد، به 5 گروه طبقه بندی می‌شود.

هر کدام از این گروه‌ها، به زیر گروه‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که در ادامه آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم.

اصطلاحات اینکوترمز

اینکوترمز، دارای 13 اصطلاح می‌باشد که در چهار گروه E، F،  C و D تقسیم می‌شود. در ادامه، به بررسی هر یک از اصطلاحات در این گروه ها می‌پردازیم.

  • Ex work

این ترم مسئولیت‌های هر یک از خریداران و فروشندگان را در رابطه با تحویل و فروش کالا مشخص می‌کند. مطابق با این ترم، فروشنده باید کالا را در محل توافق شده تحویل دهد. اما تمامی هزینه‌ها بر عهده خریدار خواهد بود. EXW بیان می‌کند که خریدار باید تمام جنبه‌های حمل و نقل، از حمله انتخاب روش حمل و نقل، بارگیری محصولات و ترخیص کالا از گمرک را تنظیم کند.

  • FCA           

FCA بیان می‌‌کند که فروشنده مسئول تمام حمل‌ونقل تا رسیدن به مقصد مورد توافق در  بندر یا سایر مکان‌های تعیین‌شده است را بر عهده می‌گیرد. بر اساس FCA، فروشنده قیمتی را ارائه می‌دهد که هزینه خدمات کامل، از جمله هزینه‌های مجوز صادرات، مجوزها و هزینه‌های اضافی را پوشش می‌دهد. اما پس از رسیدن محموله به مقصد، خریدار مسئولیت حمل کالا از جمله سازماندهی و پرداخت هزینه تخلیه کالا را بر عهده می‌گیرد.

  • FAS

طبق FAS، فروشنده تا رسیدن به بندر مشخص شده، مسئولیت تنظیم تحویل را بر عهده دارد. به عنوان بخشی از توافق، فروشنده باید در کنار کشتی تعیین شده که قرار است محموله به آنجا منتقل شود، حضور داشته باشد. فروشنده تشریفات ترخیص صادرات را انجام می‌دهد، در حالی که خریدار هزینه تخلیه و حمل و نقل دریایی و بیمه بار را پرداخت می‌کند.

  • FOB        

 FOB بیان می‌کند که فروشنده تنها مسئول کالاها است تا زمانی که آنها در یک کانتینر نامگذاری شده در بندر بارگیری نامگذاری شده بارگیری شوند. خریدار فرآیند حمل و نقل را کنترل می‌کند. مسئولیت حمل کالا از مبدا تا بندر بارگیری به عهده فروشنده است و مسئولیت هرگونه خسارت در این مدت را بر عهده می‌گیرد.

این بدان معناست که خریدار بیشترین مسئولیت را می‌پذیرد و مسئولیت هرگونه آسیب پس از بارگیری کالا  را بر عهده می‌گیرد. خریدار هزینه حمل و نقل را پرداخت می‌کند و از گمرک واردات مراقبت می‌کند.

  • CFR

فروشنده باید حمل و نقل دریایی کالا را از طریق حمل و نقل دریایی سازماندهی کند، هزینه حمل و نقل را بپردازد. با این حال، فروشنده ملزم به دریافت بیمه نامه دریایی در حین حمل کالا نیست و خریدار این امکان را دارد که کالا را در برابر آسیب‌های خطوط دریایی بیمه کند.

  • CIF

در CIF خریدار مسئول تمام جنبه‌های حمل و نقل از زمان خروج از انبار تا رسیدن به بندر مقصد است. با این حال، فروشنده باید حداقل بیمه دریایی را در برابر ضرر و زیان احتمالی ارائه دهد. ریسک زمانی منتقل می‌شود که بار از کشتی خارج شود. در این زمان خریدار مسئول محموله است و باید هزینه‌های اضافی مانند بازرسی محصول، هزینه‌های گمرکی هزینه‌های اضافی مجوز، مالیات و هزینه‌های حمل و نقل را بپردازد.

  • CPT

این روش مشابه FCA است، اما با این تفاوت که خریدار مسئول کل فرآیند تحویل، از مبدا تا درب ورودی خریدار است. فروشنده تمام هزینه‌ها، ریسک‌ها و زیان‌های احتمالی را تا زمانی که کالا به دست خریدار برسد متحمل می‌شود. این اینکوترم برای همه شیوه‌های حمل و نقل اعمال می‌شود. در این روش فروشنده باید کلیه هزینه‌ها و مراحل ترخیص کالا را متقبل شود.

  • DAF

DAF Incoterms، یکی از رایج‌ترین شرایط تحویل در معاملات بین المللی است. این عبارت سه حرفی به معنای تحویل کالا در مرز است. در این صورت فروشنده باید کالا را به مرز کشور مشخص شده تحویل دهد که از آن لحظه مسئولیت خریدار آغاز می‌شود.

  • DES

این ترم معنای تحویل کالا است. این مدت تحویل نشان می‌دهد که فروشنده مسئولیت تحویل کالا به بندر مقصد را بر عهده دارد. این اصطلاح تنها زمانی استفاده می‌شود که کالاها از طریق دریا، آبراه‌های داخلی یا ترکیبی از هر دو حمل و نقل شوند.

  • DEQ

این اصطلاح به تحویل کالا در بندر مقصد اشاره دارد. بر اساس قانون DEQ، حمل کالا از کشتی به خریدار بر عهده فروشنده است و زمان تحویل کالا از لحظه رسیدن به خریدار به تاخیر نمی‌افتد.

  • DDU

این قانون اینکوترمز به معنای تحویل کالا در مقصد مشخص شده بدون پرداخت وجه و بدون پرداخت عوارض و هزینه است. یعنی فروشنده کالا را بدون بار در محل مشخص شده به خریدار تحویل می‌دهد.

  • DDP

این ترم یکی از قراردادهای مشتری پسند است. فروشنده تمام خطرات را به عهده می‌گیرد و کل هزینه‌های حمل و نقل از مبدا تا مقصد را پوشش می‌دهد. این خطرات شامل عوارض صادرات و واردات، بیمه و هزینه‌های اضافی است که ممکن است در حین ترانزیت طبق قرارداد رخ دهد. در صورت تأخیر در تحویل و یا آسیب دیدگی، مسئولیت بر عهده فروشنده خواهد بود.

حالا که با اصطلاحات اینکوترمز آشنا شدید بهتر است از قواعد اینکوترمز نیز اطلاعات لازم را به دست آورید در نتیجه پیشنهاد می‌کنیم مطالعه ادامه مقاله را از دست ندهید.

قواعد اینکوترمز 1403

در اینکوترمز قوانین و قواعدی ثبت شد که از مهم‌ترین این قواعد عبارت است از:

  • محل تحویل بار
  • هزینه حمل و نقل
  • مراحل ورود و خروج 
  • هزینه‌های بیمه 

این موارد به عنوان مهمترین قواعد اینکوترمز در نظر گرفته می‌شود در ادامه به توضیح این موارد اشاره خواهیم کرد.

محل تحویل بار

در این بخش، بر اساس قوانین ، وظایف و مسئولیت‌های فروشنده  و خریدار دریافت کننده بار در نظر گرفته شده است.

هزینه حمل و نقل

در اینجا اینکوترمز، مشخص می‌کند که چه کسی مسئول هزینه‌های لازم برای هر قسمت است.

مراحل ورود و خروج

در این بخش، مشخص شده که کدام طرف باید تشریفات واردات و صادرات را سازماندهی کند.

هزینه های بیمه  

قوانین اینکوترمز، تعیین می‌کند که چه کسی هزینه بیمه را پرداخت می‌کند. برای آشنایی بیشتر با قواعد و مقررات این اصطلاح، با کارشناسان ما در شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس حمل تماس بگیرید. در ادامه این مقاله مطالبی را در رابطه با اهمیت این قوانین در تجارت بین المللی در اختیارتان قرار می‌دهیم.

اهمیت قوانین اینکوترمز (Incoterms) در تجارت بین المللی

از اهمیت قوانین اینکوترمز در تجارت بین المللی، این است که به روشن شدن جزئیات دقیق مربوط به واردات، صادرات و حمل و نقل کمک می‌کند. این قوانین، تضمین می‌کند که طرفین تمامی تعهدات خود را از عوارض واردات تا ترخیص کالا از گمرک مقصد، به طور کامل بر عهده دارند. این قوانین، برای جلوگیری از سوءاستفاده و سردرگمی فروشنده و خریدار لازم و ضروری است.

در کسب و کاری که در تجارت بین المللی مشغول به فعالیت هستند، باید با این قوانین آشنا باشند تا بتوانند راحت‌تر، در مسیر موفقیت در بازارهای خارجی حرکت کنند. عدم رعایت این قوانین، می‌تواند منجر به مشکلات بالقوه، مانند عوارض بیمه‌ای یا مسئولیت کشتی، در صورت بروز حادثه شود. با این حال، بهتر است به نکاتی در رابطه با مشکلات پیش رو توجه کنید که در ادامه با هم بررسی می‌کنیم.

اگر از قوانین اینکوترمز اطلاع نداشته باشیم با چه مشکلاتی روبرو خواهیم شد؟

عدم استفاده از قوانین اینکوترمز، می تواند مشکلاتی را برای مشتریان در حین تحویل ایجاد کند. زیرا در این قوانین، زمان تحویل محموله مشخص است و فروشنده موظف به رعایت زمان و شرایط قرارداد برای تحویل محموله می‌باشد. با این قوانین، خریدار یا فروشنده از اختیارات خود آگاه است و می‌داند که در صورت تخلف فروشنده از چه زمانی برای جبران خسارت اقدام کند. علاوه بر استفاده از این ترم‌ها، آشنایی با قوانین آن بسیار مهم است. زیرا ندانستن قواعد، باعث اتلاف انرژی و زمان و خسارت و ضرر مالی زیادی می‌شود. برای آشنایی بیشتر با این قوانین، با تیم پشتیبانی شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس حمل در ارتباط باشید.

 آنچه در این مطلب خواندید…

اینکوترمز یکی از مهم‌ترین قوانین و قواعد موجود در تجارت بین المللی است که برای دو طرف فروشنده و خریدار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این قوانین شرایط و مسئولیت‌هایی را برای هر یک از فروشندگان و خریداران تعیین می‌کند که در این مقاله به طور کامل توضیح دادیم. شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس حمل، خدمات متنوعی در زمینه حمل بار دریایی، حمل بار ته لنجی و حمل درب به درب کالا ارائه می‌کند. در صورت نیاز به مشاوره از طریق راه‌های ارتباطی در این صفحه با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

سوالات متداول

اینکوترمز چیست؟

به مجموعه اصطلاحاتی گفته می‌شود که در آن تمام وظایف و مسئولیت‌های خریداران و فروشندگان به طور کامل مشخص می‌شود.

انواع ترم‌ اینکوترمز به چند گروه تقسیم می‌شوند؟

انواع ترم به گروه‌های مختلفی همچون گروه E،  گروه F، گروه D و گروه C تقسیم می‌شوند که هر کدام از این گروه ها اصطلاحاتی را شامل می‌شوند.

مهم‌ترین قواعد اینکوترمز کدامند؟

از مهم‌ترین قواعد و مقرراتی که خریداران و فروشندگان باید در انواع ترم رعایت کنند، محل تحویل، هزینه حمل و نقل، محل ورود و خروج و هزینه بیمه است.

دلیل اهمیت اینکوترمز در تجارت بین المللی چیست؟

از دلایل اهمیت استفاده از این اصطلاح، می‌توانیم به مشخص شدن دقیق جزئیات، بر عهده گرفتن تمامی تعهدات توسط طرفین، جلوگیری از سوءاستفاده و مشکلات بالقوه اشاره کنیم.

4/5 - (4 امتیاز)
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *