کریدور-چیست-(آنچه-باید-بدانید)

کریدور چیست (آنچه باید بدانید)

اشتراک گذاری :

واتساپ
تلگرام

آنچه در این مطلب میخوانید😃

مقدمه

از دیرباز حمل و نقل به عنوان اساسی ترین نیازهای افراد در نظر گرفته می‌شد. لازم است بدانید انتقال کالا و بار ها از هر مبدا مورد نظری به مقصد دلخواه به علت محدودیت های متنوع از جمله محدودیت منطقه ای مانند دسترسی نداشتن به جاده و یا الزام به ارسال کالا از طریق دریا و موارد مشابه و انتقال کالا با وسیله های نقلیه متفاوت و گوناگونی مانند هواپیما، انواع کشتی، انواع قطار یا کامیون انجام می‌گرفت. در نتیجه می‌توان گفت حمل و نقل بسیار مهم است از این رو اصطلاحاتی در این زمینه به وجود آمده است .

در واقع  به خط و مسیر ساخته شده برای حمل و نقل انواع کالاها به روش های متعدد کریدور حمل و نقل گفته می‌شود. همچنین می‌توان گفت یکی از روش های حمل بار ها و جابجایی آنها در سطح گسترده و وسیع بین مرزی یا بین المللی و کشوری و  یا منطقه ای است. در نهایت همراه ما در این مقاله از سوی شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس باشید تا در ادامه به کریدور حمل و نقل و همچنین انواع آن بپردازیم. همراه ما بمانید.

کریدور در حمل و نقل به چه معناست؟

در واقع همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد مسیرهای حمل و نقل به عنوان یک مسیر خطی بزرگ در نظر گرفته می‌شود، که به وسیله یک یا بیش از یک راه حمل و نقل مانند انواع بزرگراه، انواع راه آهن یا حمل و نقل عمومی برای جابجایی و انتقال محموله و کالاها از مبدا تا مقصد مورد نظر، در سطح وسیع بین مرزی، بین المللی، کشوری و یا منطقه ای تعریف می‌گردد. همچنین به علت رفت و آمد در پیشرفت و وسعت آن غالبا در اطراف آن به وجود آمده است. همچنین کریدور به جا به جایی و انتقال کالا از مبدا تا مقصد به وسیلع عبور از مناطق واسطه و مسیر تراتزیت نیز گفته می‌شود.

از طرفی دیگر می‌توان گفت مسیر حمل و نقل مسیری می‌باشد که جهت حمل و نقل وسیع استفاده می‌گردد و به عنوان محور ترافیک محموله و بار در سطح وسیع بین المللی، کشوری و منطقه ای در نظر گرفته می‌شود. در هر مسیر حمل و نقلی می توان از روش های گوناگون حمل و نقل بار از جمله حمل و نقل دریایی، حمل و نقل ریلی ، حمل و نقل جاده ای جهت انتقال کالا و بار را در کمترین هزینه و زمان ممکن استفاده کرد.

کریدور ها چند نوع دارند؟

لازم است بدانید مسیرهای حمل و نقل ها انواع متفاوت و گوناگونی دارند، که هر کدام تعریف خاص و منحصر به فرد خود را دارد، از مهمترین انواع کریدور حمل و نقل می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

کریدورهای تجاری داخلی

این نوع به منظور و در جهت حمل و نقل کالاهای داخلی شبکه راه یک کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کریدورهای تجاری خارجی

این نوع مسیر حمل و نقل جهت حمل ونقل کالاهای صادراتی و یا وارداتی از یک کشور دیگر ایجاد شده است.

کریدورهای ترانزیتی جهت تبادل کالا

این نوع حمل و نقل به منظور حمل و نقل کالا و یا مسافر با دیگر کشورهای مرزی ایجاد شده است.

کریدور بین المللی

مسیر حمل و نقلی بین المللی به عنوان نوع ویژه مسیرهای ترانزیتی کالا یا همچنین تجاری خارجی در نظر گرفته می‌شود. این مسیر حمل و نقلی به عنوان شبکه ای بین المللی از مسیرهای حمل ونقل و ترانزیتی کالا است، که متشکل از انواع جاده، انواع خطوط راه آهن و همچنین مسیر آبی می‌شود و در جهت توسعه و پیشرفت حمل و نقل مرکب یا همان حمل و نقل چند وجهی، رونق یافتن اقتصاد، روش های ترانزیت، انجام تجارت خارجی، تبادلات کالا که بین کشورهای گوناگون و ایجاد مسیر بین آنها برنامه ریزی شده است و نیز جهت افزایش امنیت حمل کالا به کار گرفته می‌شود.

 همچنین می‌توان گفت با توجه به موقعیت ویژه و مناسب جغرافیائی کشور ایران در منطقه خاورمیانه و دسترسی داشتن از سمت غرب و نیز شمال به قاره اروپا، کشور روسیه و همچنین کشورهای اطراف دریای خزر ، جنوب به دریای خلیج فارس، دریای عمان و سایر کشورهای اطراف خلیج فارس و نیز آسیای شرقی از جمله چین دارد، می‌توان  آن را به عنوان یکی از  شاهراه های اصلی و نهم تجارت بین المللی در نظر گرفت. در نتیجه بررسی نمودن کریدورهای عبوری در انتخاب شیوه حمل و نقل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

تمام کریدور هایی که از ایران عبور میکنند.

همانطور که پیش تر نیز  گفته شد کشور ایران به علت موقعیت ویژه و مناسب جغرافیایی خود و به علت  دسترسی داشتن به آب های آزاد از سمت غرب و همچنین شمال به سایر قاره ، کشور روسیه و کشورهای حاشیه دریای خزر و خلیج فارش از جنوب به خلیج فارس،  آسیای شرقی از جمله کشور چین، به عنوان یکی از شاه راه های اصلی تجارت بین الملل در نظر گرفته می‌شود. در نتیجه در ادامه مقاله  به این 5 راه دسترسی مسیر حمل و نقل را مورد بررسی و ارزیابی  قرار می‌دهیم.

کریدور حمل و نقل شمال به جنوب ایران

کریدور حمل و نقل شمال به جنوب ایران در سال 2000 میلادی در سن پترزبورگ درسطح کشور روسیه

به وسیله سه کشور ایران، کشور روسیه و کشور هند تاسیس گشت. لازم است بدانید هدف از تاسیس این کریدور حمل و نقل، پیشرفت همکاری و نیز تجارت بین المللی گسترده بود. لازم است بدانید مبدا مسیر حمل و نقل شمال به جنوب ایران، فنلاند و نیز مقصد آن کشورهای آسیایی در جنوب شرق، دریای خلیج فارس و دریای عرب می‌باشد. همچنین می‌توان گفت در این مسیر حمل و نقل به وسیله دو روش  ریلی و یا دریایی امکان پذیر است.

کریدور تراسیکا

تراسیکا در سال 1993 میلادی در بروکسل به وسیله نشست وزیران کابینه حمل و نقل میان پنج کشور در سطح جهان اعم از جمهوری آسیای میانه و هنچنین سه کشور جمهوری قفقاز تاسیس گردید. لازم است بدانید هدف از تاسیس این نوع مسیر  حمل نقل برای افزایش همکاری‌ میان منطقه‌ای بین کشورهای عضو منطقه، جذب نمودن استقبال سازمان های مالی  و بین‌المللی و همچنین بخش های خصوصی و نیز جهت دسترسی به ترانس – اروپا وضع گردید.

لازم است مسیر حمل و نقلی تراسیکا به عنوان مسیری در نظر گرفته می‌شود که کمترین هزینه و زمان را برای متصل شدن به کشورهای آسیای میانه و بازارهای جهانی و بنادر اروپایی را دارد، در نظر گرفته می شود. این شبکه راه به عنوان اتصالی میان کشور جمهوری اسلامی ایران، کشور ترکیه، کشور قزاقستان، کشور آذربایجان، کشور گرجستان، کشور ازبکستان و رومانی تاسیس گردیده است.

کریدور شرق به غرب

در ابتدای معرفی این کریدور حمل و نقل می‌توان گفت جاده ابریشم به عنوان یکی از قدیمی ترین و اصلی ترین شبکه های راه با قدمتی بیش از دو هزار سال در نظر گرفته می‌شود که اتصال قاره اروپا و قاره آسیا به وسیله کشور ایران را برقرار می‌کند.

لازم است بدانید در زمان های گذشته به علت حمل ابریشم و همچنین انواع پارچه ها از این مسیر به شکل زمینی، این شبکه راه را جاده ابریشم نام گذاری کردند. همچنین این شرق به غرب با دارا بودن  شش مسیر گوناگون، حمل و نقل کالاها را به وسیله کشور ایران به سایر کشورهای آسیای میانه، کشور خاور دور، انواع کشورهای شرق آسیا و همچنین آسیای جنوب شرقی، کشورهای اروپا و آفریقا را امکان پذیر کرده است. این نوع مسیر حمل و نقلی نیز به دو شکل زمینی و دریایی امکان پذیر است.

کریدور جنوب آسیا

مسیر حمل و نقل  جنوب آسیا از آسیای جنوبی شروع شده و تا مرز ایران گذشته و به سوی کشورهای اروپا و همچنین دریای مدیترانه امتداد یافته است. در این نوع کریدور حمل و نقل به وسیله از دو شیوه حمل و نقل ریلی و حمل و نقل دریایی امکان پذیر است.

همچنین می‌توان گفت هدف از تاسیس  این نوع مسیر حمل و نقل ، توسعه و گسترش دادن ارتباط ریلی بین کشور ایران با کشورهای عراق و حوزه اطراف دریای مدیترانه می‌باشد که سبب گسترش بیشتر حمل و نقل در ناحیه  شرق – غرب و همچنین مسیرحمل و نقل جنوبی آسیا به سوی کشورهای آسیای غربی و حوزه دریای مدیترانه شده است.

کریدور آلتید

این نوع که با عنوان آلتید شناخته می‌شود، در سال 1992 به شکل زمینی تاسیس گردید. این شبکه راه به عنوان یکی از کامل ترین و مهمترین انواع کریدور حمل و نقل در نظر گرفته میشود که شامل مسیرهای ترانزیتی مرکز، جنوب و شمال می‌شود.

سوالات متداول

کریدور حمل و نقل چیست؟

کریدور حمل و نقل به عنوان مسیر خطی بزرگ در نظر گرفته می شود که به وسیله یک یا بیش از یک راه حمل و نقل جهت جابجایی کالا ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع کریدور کدامند؟

انواع آن عبارتند از ؛ کریدورهای تجاری داخلی،  خارجی، مسیر های ترانزیتی جهت تبادل کالا و کریدور بین المللی.

چه کریدورهایی از ایران عبور می‌کند؟

 شمال به جنوب ایران،  تراسیکا،  شرق به غرب، جنوب آسیا و کریدور آلتید.

کریدور بین المللی چیست؟

کریدور بین المللی به عنوان نوع ویژه کالا در نظر گرفته می‌شود که از شبکه ای با مسیرهای حمل و نقل و ترانزیتی تشکیل شده است.

جمع بندی

در این مقاله از سوی شرکت حمل و نقل ققنوس به مواردی مانند حمل و نقل و همچنین تجارت محموله و جابجایی و حمل و نقل افراد، در سطح گسترده به شکل بین المللی و بین مرزی، به وسیله شبکه ای از راه های تاسیس شده به شکل حمل و نقل دریایی، حمل و نقل ریلی و حمل و نقل زمینی پرداخته شد. در نتیجه می‌توان گفت آشنایی با مسیرهای حمل و نقل برای انجام عمل تجارت بین مرزی و نیز بین المللی امری لازم و ضروری می‌باشد.

در شناخت کریدور هنگام انجام فرایند تجارت در سطح وسیع موجب صرفه جویی در هزینه و همچنین زمان تاجران و بازرگانان خواهد شد. لازم به ذکر است که شما می‌توانید با استفاده از خدمات شرکت حمل و نقل بین المللی ققتوس نظیر حمل بار هوایی ، حمل بار دریایی و حمل بار زمینی انجام مسیرهای ترانزیتی را با خیالی آسوده انجام دهید.

یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *