کریدور

کریدور چیست؟

اشتراک گذاری :

واتساپ
تلگرام

آنچه در این مطلب میخوانید😃

مقدمه

از گذشته تا به امروز یکی از اساسی ترین نیازهای افراد، نقل و انتقال و جا به جایی محموله ها و کالاها بوده است. در دنیای واردات و همچنین صادرات، حمل و نقل کالا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. تا زمانی که یک سیستم اصولی، مناسب و کارآمد در نقل و انتقال کالا وجود نداشته باشد صادرات و واردات هیچ گونه پیشرفتی نخواهد داشت.

علاوه بر این در صورت نامناسب بودن سیستم حمل کالا، این تجارت همواره با ضرر و زیان مواجه خواهد شد. به همین دلیل است که کریدور در دنیای تجارت بین‌الملل بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بهتر است بدانید که کریدور حمل و نقل، به خط مسیر ساخته شده برای حمل و نقل محموله ها به روش های مختلف گفته می شود. برای آشنایی بیشتر با کریدورها، شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس را همراهی فرمایید.

کریدور چیست؟

بهتر است بدانید که با توجه به محدودیت های منطقه ای که شامل نداشتن دسترسی به جاده و الزام به ارسال از طریق حمل و نقل دریایی می باشد، انتقال کالاها از هر گونه مبدا به هر مقصدی را با وسایل نقلیه مختلف مانند کشتی، هواپیما، قطار و یا کامیون انجام می دهند.

همان طور که در مقدمه نیز به این موضوع اشاره نمودیم به نقل و انتقال بار از مبدا تا مقصد با عبور از مناطق واسطه مسیر ترانزیت، کریدور حمل و نقل گفته می شود. با توجه به تعاریف گفته شده متوجه می شوید که کریدور راهی است که برای حمل و نقل استفاده می گردد و در سطح بین المللی، کشوری و همچنین منطقه ای به عنوان محور ترافیک کالا تلقی می شود.

در کریدور حمل و نقل از روش های مختلف نقل و انتقال بار از جمله ریلی، دریایی و جاده ای برای جا به جائی محموله ها با کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه ممکن می توان استفاده نمود. از شما دعوت می کنیم که در ادامه ی بحث با شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس همراه باشید.

انواع کریدورهای حمل و نقل کالا

کریدور تجاری داخلی

کریدور حمل و نقل تجاری داخلی برای نقل و انتقال بار درون شبکه ی راه یک کشور ایجاد می شود.

کریدور تجاری خارجی

کریدور تجاری خارجی برای نقل و انتقال کالاهای مربوط به صادرات و واردات از یک کشور به کار می رود.

کریدور ترانزیتی تبادل کالا

کریدور ترانزیتی تبادل کالا به منظور نقل و انتقال مسافر و بار با سایر کشورهای مرزی ایجاد می گردد. 

کریدور حمل و نقل بین المللی

کریدور حمل و نقل بین المللی یک نوع شبکه ی بین المللی از راه های حمل ونقل بار است که شامل خطوط راه آهن، مسیر آبی و انواع جاده بوده و به منظور توسعه ی حمل و نقل مرکب و چند وجهی، ترانزیت تجارت خارجی، رونق اقتصادی، مبادله ی کالا بین کشورها و ایجاد راه میان آن ها برنامه ریزی شده است. علاوه بر این می توان گفت که کریدور بین المللی به منظور افزایش امنیت حمل بار به کار می رود.

با توجه به موقعیت جغرافیائی کشور ایران و (از طرف غرب و شمال به اروپا، روسیه و کشورهای مربوط به حاشیه ی دریای خزر و از  سمت جنوب به خلیج فارس، دریای عمان، کشورهای حاشیه خلیج  فارس و آسیای شرقی از جمله چین متصل می شود) آن را به عنوان شاه راه تجارت بین الملل می نامند. در ادامه ی این مقاله شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس شما عزیزان را با کریدور بیشتر آشنا خواهد نمود.

کریدورهای حمل و نقل بین المللی عبوری از ایران کدامند؟

کریدور شمال به جنوب ایران

کریدور حمل و نقل شمال به جنوب ایران در سال ۲۰۰۰ در شهری به نام سن‌پترزبورگ در کشور روسیه توسط سه کشور ایران، هند و روسیه برای گسترش همکاری های حمل و نقل بین اعضاء تأسیس شد. مبدا این نوع از کریدور کشور فلاند که مربوط به اروپای شمالی است. همچنین مقصد آن نیز کشورهای آسیایی جنوب شرقی، دریای عرب و خلیج فارس می باشد.

در این کریدور می توان از حمل و نقل دریایی و ریلی در میان راه برای حمل بار استفاده کرد و مسیر آن به این صورت است که از طریق بنادری مانند آمستردام و هامبورگ، کشورهای اروپای شمالی مانند سوئد و نروژ را به بندری مانند مسکو و سن پترزبورگ در روسیه متصل کرده و از بنادر روس تا بنادر جنوب دریای خزر مانند امیرآباد و همچنین از کشورهای آسیای میانه همچون ترکمنستان تا بنادر مربوط به جنوب ایران مانند بندر شهید رجایی امتداد پیدا کرده و به بنادر جنوب خلیج فارس تا کشورهایی مانند جنوب شرق آسیا اعم از سنگاپور و کشورهای حاشیه ی اقیانوس هند و خلیج فارس مثل هند و قطر منتهی می شود.

کریدور حمل و نقل تراسیکا

در سال ۱۹۹۳ میلادی طرحی به نام تراسیکا در راستای افزایش همکاری‌ منطقه‌ای میان کشورهای مربوط به عضو و جذب حمایت سازمان های مالی بین‌الملل و  بخش های خصوصی و نیز دسترسی به شبکه ترانس-اروپا، در نشست وزیران حمل و نقل و همچنین تجارت هشت کشور عضو که شامل پنج کشور جمهوری آسیای میانه و سه جمهوری قفقاز می باشد، در بروکسل ارائه شد و بر همین اساس یک کریدور حمل و نقل شرق – غرب از طریق دریای سیاه، جمهوری قفقاز، دریای خزر و آسیای میانه، بین اروپا و آسیای میانه مشخص شد.

کریدور تراسیکا به عنوان یک مسیرکه کمترین زمان و هزینه را به منظور متصل نمودن کشورهای آسیای میانه به بازارهای جهانی و بندرهای اروپایی دارد، یاد می گردد. جمهوری اسلامی ایران، قزاقستان، ترکیه، آذربایجان، گرجستان، رومانی و ازبکستان از جمله کشورهای عضو این کریدور می باشند.

کریدور حمل و نقل شرق به غرب (جاده ی قدیم ابریشم)

جاده ی ابریشم با قدمت بیشتر از دو هزار سال از طریق کشور ایران ارتباط بین قاره ی اروپا و آسیا را برقرار می کند. کالاهای ترانزیتی کشورهای آسیای میانه در شرق و شمال شرقی از طریق ایران و چین به قفقاز، آسیای غربی و حوزه ی دریای مدیترانه از طریق این کریدور منتقل می گردند.

کریدور حمل و نقل شرق به غرب با پوشش شش مسیر متنوع حمل و نقل ایران به کشورهای آسیای میانه، خاور دور، شرق آسیا و آسیای جنوب شرقی، اروپا و آفریقا، اتصال اروپا و آفریقا به خاور دور از سمت دریای مدیترانه و گذر از ایران را امکان پذیر کرده است.

کریدور حمل و نقل جنوبی آسیا

مسیر کریدور حمل و نقل جنوبی آسیا، با آغاز از آسیای جنوب شرقی و گذر از شبه قاره ی هند از سمت میرجاوه ی استان سیستان و بلوچستان در مرز جنوب شرقی ایران وارد کشور شده است و در نهایت از طریق مرزهای مربوط به شمال غرب از جمله رازی، بازرگان و خسروی در مرز کشورهای مربوط به عراق و ترکیه از ایران خارج و به طرف اروپا و دریای مدیترانه امتداد پیدا می کند.

ششصد و بیست کیلومتر راه آهن در محور اراک – خسروی برای توسعه ی ارتباط ترانزیتی_ریلی کشور و برای برقراری رابطه ی ریلی ایران با عراق و حوزه ی دریای مدیترانه، احداث می گردد. این امر باعث گسترش ترانزیت در کریدورهای ترانزیتی شرق-غرب و کریدور جنوب آسیا به طرف کشورهای آسیای غربی و حوزه ی دریای مدیترانه می گردد.

کریدور آلتید

کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و همچنین اقیانوسیه طرح زیر ساخت حمل و نقل زمینی آلتید را در سال 1992 آغاز کردند. کریدور حمل و نقل آلتید شامل سه کریدور جنوب، شمال و مرکز است. در کریدور شمالی کشورها از طریق قزاقستان و روسیه به کشور اروپا متصل می گردند، در کریدور جنوبی نیز با گذر از کشور ترکمنستان و مرز شمالی ایران و به بلغارستان و ترکیه و در نهایت به اروپا متصل می گردند. کریدور مرکزی هم شامل مسیری از دریای خزر، ترکمنستان، بندر ترکمن، مرکز اروپا و شهر باکو می باشد.

کریدور حمل و نقل بین المللی چیست؟

کریدورحمل و نقل بین المللی مطابق تعریف سازمان بین المللی همکاری راه آهن‌ ها (OSJD)شبکه های حمل و نقل بین الملل هستند که در آن‌ها از خطوط مربوط به راه آهن، آب راه‌ها و جاده‌ها به منظور ترانزیت بین المللی و حمل و نقل مسافر و کالا استفاده می گردد. مسیر کریدورهای حمل و نقل به صورتی است که ترانزیت و حمل و نقل کالا در آن از نظر اقتصادی به صرفه می باشد. شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس شما همراهان محترم را با جهت‌های مربوط به کریدور حمل و نقل بین المللی آشنا می سازد که به شرح زیر می باشند:

  • جهت مربوط به شرق به غرب و یا بالعکس
  • جهت مربوط به شمال به جنوب و یا بالعکس
  • جهت بینابین کریدورهای عرضی و طولی

به این نکته توجه داشته باشید که در هر کریدور حمل و نقل با هدف ترانزیت بار در کمترین زمان ممکن و با ‌کمترین میزان هزینه از روش ‌های مختلف نقل و انتقال انواع بار مانند حمل و نقل دریایی، ریلی و جاده ای استفاده می‌شود.

سوالات متداول

در کریدور از چه روش هایی برای جا به جائی محموله ها می توان استفاده کرد؟

در کریدور از روش های مختلف نقل و انتقال بار از جمله ریلی، دریایی و جاده ای برای جا به جائی محموله ها با کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه ممکن می توان استفاده نمود.

کریدور ترانزیتی تبادل کالا به چه منظور ایجاد می شود؟ 

کریدور ترانزیتی تبادل کالا به منظور نقل و انتقال مسافر و بار با سایر کشورهای مرزی ایجاد می گردد. 

کریدور آلتید شامل چند مواردی است؟

کریدور آلتید شامل سه کریدور جنوب، شمال و مرکز است.

جهت‌های مربوط به کریدور بین المللی چند مورد می باشد؟

جهت مربوط به شرق به غرب و یا بالعکس، جهت مربوط به شمال به جنوب و یا بالعکس و همچنین جهت بینابین کریدورهای عرضی و طولی از جمله جهت‌های مربوط به کریدور بین المللی می باشند.

جمع بندی

همان طور که مستحضر هستید در این مقاله به بررسی کریدور حمل و نقل و انواع آن ها پرداخته شد. در کل می توان گفت که کریدورها چه در کشور ایران و چه در دیگر کشورها نقش بسیار بزرگی در کاهش هزینه‌های حمل و نقل ایفا می نمایند. همین امر سبب می شود که کریدور بین المللی چه به صورت مستقیم و و چه به صورت غیرمستقیم بر روی اقتصاد داخل و اقتصاد بین‌المللی اثرگذار باشد.

همچنین کریدورها در تجارت بین‌الملل و علم اقتصاد از اهمیت زیادی برخوردار است. ایران با موقعیت جغرافیایی مناسب خود دارای انواع کریدورهای حمل و نقل است که خاورمیانه را به اروپا متصل می ‌کند. از اینکه شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس را در این مقاله همراهی کردید بسیارسپاسگذاریم. این شرکت در تمام زمینه های مربوط به تجارت و حمل و نقل آماده ی خدمات رسانی به شما همراهان گرامی می باشد.

یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *