کشتیرانی-آشنایی-با-رایج-ترین-اصطلاحات-دریانوردی

کشتیرانی : آشنایی با رایج ترین اصطلاحات دریانوردی

اشتراک گذاری :

واتساپ
تلگرام

آنچه در این مطلب میخوانید😃

مقدمه

با توجه به این موضوع که کشور جمهوری اسلامی ایران به آب های آزاد دسترسی کامل دارد، بازرگانان و تاجران برای انجام فعالیت های خود در زمینه تجارت کالا بیشتر به سمت کشتیرانی سوق داده شده اند.

به همین دلیل آشنایی با اصطلاحات دریانوردی بسیار ضرورت دارد تا تا جران بتوانند راحت تر بار خود را به کشور هدف برسانند. در این مطلب از شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس با بعضی از اصطلاحات کشتیرانی و دریانوردی آشنا خواهید شد. شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس ارائه دهنده انواع خدمات دریانوردی اعم از حمل کانتینری، حمل ترکیبی، حمل فله و خرده بار می باشد، که در ادامه بیشتر راجع به آن ها صحبت خواهیم کرد.

در بخش دریانوردی اصطلاحات فراوانی وجود دارد که باید از رایج ترین آن ها اطلاعات کافی داشته باشید چون این اصطلاحات در بیشتر بارنامه های دریایی کارایی دارند و اگر از آن ها اطلاع نداشته باشید، نمی توان بارنامه دریایی را ارزیابی کرد یا نوشت. بهتر است برای درک این موضوع تا پایان ما را همراهی کنید.

واژگان و اصطلاحات دریانوردی

امروزه بدون دریانوردان، صنعت دریانوردی و کشتیرانی نیز وجود نخواهد داشت. در واقع صنعت دریانوردی و کشتیرانی و همچنین ندای اقیانوس ‌ها و دریاها، نوعی سبک زندگی را تشکیل می دهد. دریانوردی یک شغل معنادار و بسیار مهم است که بنیانی محکم برای زندگی ایجاد کرده و فرصت های بی انتهایی برای یادگیری و پیشرفت ارائه خواهد داد.

در زمینه تجارت های بین المللی اصطلاحات دریانوردی فراوانی به کار رفته است که هر بازرگانی باید قبل از انجام هر کاری ابتدا با همه ی آن ها آشنایی کامل پیدا کند. در ادامه این مطلب از شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس سعی داریم همه نکات لازم در این زمینه را برای شما همراهان گرامی باز گو کنیم، پس با ما همراه باشید.

خطوط کشتیرانی منظم به چه معناست؟

در اصطلاحات دریانوردی منظور از خطوط کشتیرانی، شرکت هایی است که دارای کشتی و برنامه ی منظم حمل و نقل هستند و در بین بندر های مشخصی رفت و آمد دارند. در واقع در خطوط منظم کشتیرانی در یک مسیر مشخص که برنامه زمانی آن از قبل تعیین شده است، بار یا مسافر، جا به جا می شود. اصلی ترین قسمت سازمانی این شرکت ها اداره خط می باشد که به طور کلی مسئولیت عملیات و سود آوری خط، همچنین برنامه ی رفت و آمد  کشتی ها، اداره ی نمایندگی ها، شعبه های خارج از کشور، و وظایفی مشابه را برعهده دارد.

اداره ی یک خط، کار بسیار سختی می باشد، و باید تبادل انبوهی از اطلاعات، و گرد آوری اسناد حمل، برای صدها مرسوله، در هر سفر انجام شود. خطوط کشتیرانی، به عنوان حمل ‌کننده عمومی  محسوب می شود و امکان دارد عضو یک کنفرانس یا اتحادیه کشتیرانی باشد.

به طور کلی خطوط کشتیرانی منظم ، برنامه ی زمانی خود را اطلاع می دهد و معمولا هر محصول مناسبی را تنها با داشتن فضای خالی تقبل خواهد کرد. در خطوط کشتیرانی منظم به طور معمول از کشتی‌های رو-رو (RO-RO)، کانتینربر (Container carrier) و کالای عمومی (General cargo) استفاده می شود.

خصوصیات خطوط کشتیرانی منظم

همان طور که در این مطلب از شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس گفته شد امروزه خطوط کشتیرانی منظم بسیار حائز اهمیت است و همه ی تاجران و بازرگانان باید قبل شروع فعالیت خود با تمام خصوصیات و اصطلاحات دریانوردی و خطوط منظم کشتیرانی آشنایی کامل پیدا کنند  در ادامه به برخی از خصوصیات خطوط کشتیرانی منظم می پردازیم .

  • بندرهای مبدا، طول مسیر، و مقصد، از پیش تعیین شده است.
  • برنامه ی سفر، زمان ورود و خروج از بندرها، از قبل پیش بینی شده و به همه اطلاع رسانی می شود.
  • در خطوط منظم‌ کشتیرانی کل فضای بارگیری، مختص یک مالک بار نیست بلکه مالک بارهای متعدد اختصاص دارد تا فضای انبارهای کشتی را تکمیل کند.
  • به طور معمول دریک مسیر چند کشتی که متعلق به یک شرکت هستند فعالیت دارند که هر کدام در  فاصله های زمانی معین، بندر های مورد نظر را تحت پوشش دارند.
  • کشتی‌های خطوط در بندر های تحت پوشش  عمل تخلیه و بارگیری را انجام خواهند داد.
  • هزینه ‌های  خطوط کشتیرانی نسبت به کشتی‌های اجاره ای بسیار بیشتر است. خطوط کشتیرانی بزرگ، جهت پایین آمدن هزینه ها در تلاش است از تعداد بندر های تحت پوشش خود بکاهد.
  • ممکن است کسانی که خطوط کشتیرانی منظم را به گردش در می آورند، مالک کشتی، اجاره کننده کشتی از مالکان دیگر، یا خریدار فضای بارگیری بر روی کشتی‌های خطوط دیگر باشند.
  • معمولا مشتریان خطوط کشتیرانی، ارسال کنندگان کالا (shippers) هستند.
  • ممکن است ارسال کنندگان کالا (shippers)، بارفرابر (Freight forwarder)، حاملان بدون کشتی (NVOC)، یا مالکان کالا باشند.

اصطلاحات رایج دریانوردی

در حوزه حمل و نقل دریایی اصطلاحات زیادی به کار رفته است که بهتر است هر تاجر و بازرگانی  از رایج ترین آن ها اطلاعات کافی داشته باشد در ادامه برخی از این اصطلاحات دریانوردی را برای شما همراهان گرامی مورد بررسی قرار خواهیم داد؛

دیسپچ (Dispatch)

این اصطلاح  مشمول پاداش به شرکت هایی است که سریع تر از موعد تحویل مرسولات را به کشور هدف تحویل می دهند. به طور معمول، طرفین قرارداد بعد از این که یک زمان حدودی برای تحویل بار به مقصد مشخص کردند، قادرند در قرارداد خود به این مسئله اشاره کنند که اگر بار سریع تر از زمان مشخص شده تحویل داده شود، به فورواردر پاداشی داده می شود.

دموراژ (Demmurage)

یکی از اصطلاحات دریانوردی  دموراژ می باشد که طرفین قادرند در بارنامه دریایی خود به این مورد اشاره کنند که اگر کشتی در طول بارگیری معطل شود، مالک بار باید خسارت دیرکرد  بارگیری را بپردازد.

ظرفیت ناخالص کشتی (GRT)

این اصطلاح از اصطلاحات دریانوردی به کل گنجایش موجود در کشتی اشاره دارد. فضاهایی همچون موتور خانه، عرشه، کابین مسافران، کابین خدمه، انبار و… که همه ی آن ها به GRT شناخته شده اند.

ظرفیت بارگیری (DWT)

به طور معمول، در بارنامه دریایی به ظرفیت کشتی برای بارگیری اشاره خواهد شد که به آن ظرفیت بارگیری گفته می شود. هیچ شرکتی نمی تواند بار را بیشتر از گنجایش کشتی بارگیری کند. زیرا در این صورت طرفین قرارداد جریمه خواهند شد.

فاس (تحویل کنار کشتی)

FAS به معنای تحویل مرسوله در کنار کشتی می باشد و یکی از رایج ترین اصطلاحات دریانوردی به حساب می آید؛ در واقع  بعد از تحویل بار توسط فروشنده به فورواردر کل مسئولیت ها و پرداخت خسارت‌ های احتمالی از روی دوش وی بر داشته خواهد شد.

فوب (تحویل روی عرشه کشتی)

FOB نیز از دیگر اصطلاحات دریانوردی می باشد که به معنای این است که کل مسئولیت های فروشنده در برابر بار زمانی خاتمه پیدا می کند که وی مرسوله را بر روی عرشه کشتی در مبدا مشخص شده بارگیری کند.

لیست انواع بارنامه

بارنامه جز اسنادی می باشد که حامل بار یا نماینده قانونی او پس از این که وجه حمل را از مشتری أخذ کرد، برکه ای به عنوان بارنامه به وی خواهد داد. در این برگه میزان هزینه حمل، نوع بار، وزن بار، مبدا انتقال بار، مقصد دریافت بار و شرایط وضع شده بین فورواردر و مشتری تعیین شده است. بارنامه انواع مختلفی دارد که در ادامه این بخش از اصطلاحات دریانوردی به معرفی آن ها می پردازیم:

بارنامه مستقیم

در این بارنامه باید وسیله حمل در هنگام حمل بار از مبدا تا مقصد تغییر نکند. یعنی بار به طور مستقیم و فقط با کشتی به اسکله مقصد نهایی برسد.

بارنامه دریایی سراسری

این سند متضاد بارنامه مستقیم است؛ یعنی در این سند اجازه به شرکت فورواردر داده می شود که در صورت نیاز از چندین وسیله نقلیه برای نقل و انتقال استفاده کند. اما، وسیله جا به جایی اولیه کشتی می باشد.

بارنامه چارتر  

در این سند جا به جایی مرسوله با کشتی اجاره ای و دربست انجام خواهد. یعنی کل گنجایش کشتی فقط به یک مشتری تعلق دارد و مرسولات دیگری  جز مرسوله مشتری نباید در آن گذاشته شود.

بارنامه سرویس‌ های منظم دریایی

این سند برای آن دسته از کشتی‌ هایی صادر خواهد شد که از برنامه حرکتی معینی پیروی می کنند و قوانین و مقررات مخصوص به خود را دارند. نرخ این نوع از کشتی ها با دیگر کشتی‌های باربری تفاوت دارد.

بارنامه دریایی حمل مرکب فیاتا

در این سند خدمه و عاملان شرکت حمل و نقل مشخص می شود. در واقع این سند جزو سند های معامله ای می باشد  که اتاق بازرگانی بین المللی آن را تأیید کرده است.

انواع روش های حمل و نقل دریایی

امروزه روش های حمل و نقل دریایی یکی از مناسب ترین روش ها برای تجارت بین المللی کالا به حساب می آیند و طبق آمار حمل و نقل، بیشترین درصد را از آن خود کرده اند. بارهایی با وزن بالا، فقط با روش حمل و نقل با کشتی قادر به حمل و نقل هستند. حمل و نقل دریایی بسیار مقرون به صرفه بوده و از ایمنی  مناسبی برخوردار است و انواع مختلفی دارند.

انواع شیوه های حمل و نقل دریایی در این بخش از مقاله اصطلاحات دریانوردی شامل روش حمل و نقل دریایی کراس استافینگ، ترانشیپمنت ، حمل با کانتینر، حمل ترکیبی، حمل دریایی فله، حمل با لنج و روش حمل گروپاژ می باشد که هر کدام با توجه به شرایط بار باید انتخاب شوند.

سوالات متداول

خطوط کشتیرانی منظم چیست؟

خطوط کشتیرانی منظم به عمل نقل و انتقال بار با استفاده از کشتی‌‌های غول پیکر و اقیانوس پیما با گنجایش بسیار زیاد و زمان بندی های مشخص و از قبل تعیین شده گفته می شود.

اصطلاحات رایج دریانوردی کدامند؟

در حوزه حمل و نقل دریایی اصطلاحات زیادی به کار رفته است . رایج ترین اصطلاحات دریانوردی دیسپچ، دموراژ، ظرفیت ناخالص کشتی، ظرفیت بارگیری، فاس و فوب می باشد که بهتر است هر تاجر و بازرگانی راجع به آن ها اطلاعات کافی داشته باشد.

بارنامه دریایی شامل چند نوع می باشد؟

یکی از اصطلاحات دریانوردی بارنامه است که جز اسنادی می باشد، حامل بار یا نماینده قانونی او پس از این که وجه حمل را از مشتری أخذ کرد، برگه ای به عنوان بارنامه به وی خواهد داد. بارنامه انواع مختلفی دارد که شامل بارنامه مستقیم، بارنامه دریایی سراسری، بارنامه چارتر، بارنامه سرویس‌ های منظم دریایی و بارنامه دریایی حمل مرکب فیاتا است‌.

حمل و نقل دریایی به چند روش قابل انجام است؟

امروزه روش های حمل و نقل دریایی یکی از مناسب ترین روش ها برای تجارت بین المللی کالا به حساب می آیند و طبق آمار حمل و نقل، بیشترین درصد را از آن خود کرده اند که انواع مختلفی دارند. حمل و نقل دریایی به شیوه های کراس استافینگ، ترانشیپمنت ، حمل با کانتینر، حمل ترکیبی، حمل دریایی فله، حمل با لنج و روش حمل گروپاژ قابل انجام است.

جمع بندی

در این مطلب از وبلاگ شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس، تلاش کردیم شما همراهان گرامی را با اصطلاحات دریانوردی آشنا کرده و بیشتر درباره انواع بارنامه های دریایی و روش های حمل و نقل این روش صحبت کنیم. در واقع بارنامه مدرکی می باشد که در آن شرایط حمل محصولات، نوع و جنس محصولات، وزن محصولات، شرایط تحویل محصولات از مبدا، شرایط تحویل محصولات از فروشنده و … درج خواهد شد.

دقت داشته باشید که بدون بارنامه، روند نقل و انتقال دریایی فاقد اعتبار است و در صورت ایجاد حادثه برای مرسولات هیچکس پاسخگو نیست. به همین دلیل، باید در تنظیم بارنامه دریایی موقع عقد قرارداد با شرکت های حمل و نقل کل موارد مهم  را در آن قید کرد. دقت در تنظیم بارنامه دریایی ، باعث می شود که تجارتی بدون دردسر را تجربه کنید.

 اگر نیاز به مشاوره تخصصی دارید، کارشناسان شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس آماده ارائه هر گونه خدمات به شما مشتریان گرامی هستند.

یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *