آنچه در این مقاله میخوانید

استعلام هزینه حمل

حقوق ورودی گمرک چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

حقوق-ورودی-گمرک

تصور کنید یک شرکت وارداتی بزرگ در حال برنامه‌ریزی برای واردات یک محصول جدید از کشور دیگر است. همه چیز آماده است، سفارش‌ها ثبت شده، قراردادها امضا شده و کالاها در راه هستند؛ اما یک مسئله حیاتی وجود دارد که قبل از هر چیزی باید مشخص شود: حقوق ورودی گمرک.

این واژه ممکن است در نگاه اول پیچیده و مبهم به نظر برسد، اما در واقع، حقوق ورودی گمرک نقش کلیدی در محاسبات هزینه‌های واردات و در نهایت قیمت‌گذاری نهایی کالا دارد. در نتیجه آشنایی با چگونه محاسبه و کارکرد این حقوق می‌تواند به شما کمک کند تا در مسیر کسب‌وکار خود تصمیم بهتری بگیرید و هزینه‌های واردات را بهینه‌سازی کنید؛ البته اگر با شیوه محاسبه حقوق ورودی گمرک آشنایی ندارید، اصلا نگران نباشید؛ زیرا این مقاله برای شما همراهان شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی ققنوس حمل آماده شده که در ادامه به مواردی  مانند روش‌های اخذ حقوق گمرکی و نحوه محاسبه می‌پردازیم.

امیدواریم بعد از مطالعه این مقاله بتوانید راحت‌تر کارهای گمرکی و واردات و صادرات را انجام دهید. با ما همراه باشید.

حقوق ورودی گمرک چیست؟

حقوق ورودی گمرک هزینه‌ای است که برای وارد کردن کالا به کشور باید پرداخت شود. به‌عبارت‌دیگر صاحب کالا باید درصدی از ارزش کالای وارداتی را به‌عنوان حقوق ورودی به گمرک پرداخت کند. حقوق ورودی به گمرک به‌عنوان شکلی از درآمد دولت در نظر گرفته می‌شود که باتوجه‌به سیاست‌های هر کشور متفاوت است.

 به‌عنوان‌مثال، در ایران حمایت از تولید داخلی منجر به افزایش عوارض واردات کالاهایی می‌شود که معادل داخلی دارند و کالاهایی که در ایران معادل ندارند، بدون حقوق گمرکی مشمول مالیات می‌شوند.

تاجران برای خرید کالا از کشورهای دیگر باید هزینه‌های مختلفی را به گمرکات کشور بپردازند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها حقوق ورودی گمرک است. عوامل متعددی در تعیین میزان حقوق ورودی به گمرک و روش‌های اخذ آن وجود دارد که ما در ادامه این موارد را برای شما توضیح خواهیم داد.

حقوق ورودی به چند روش اخذ می‌شود؟

حقوق گمرکی نوعی مالیات غیرمستقیم است که بر کالاهای وارداتی اعمال می‌شود. در حالت کلی 3 روش برای اخذ حقوق ورودی گمرکی وجود دارد که این روش‌ها عبارت است از:

روش ارزشی

اخذ حقوق از این روش به ارزش کالاهای وارداتی بستگی دارد. به طور معمول قیمت تعرفه تعیین شده در ارزش کالای وارداتی ضرب می‌شود و هزینه پرداخت حقوق گمرکی به واردکننده تعیین می‌شود.

روش خاص

در این روش میزان حقوق قابل‌پرداخت به‌عنوان حقوق ورودی به گمرک مستقیماً به ارزش کالای وارداتی بستگی دارد.

روش ترکیبی

این روش همان‌طور که از اسمش هم پیداست، ترکیبی از روش‌های ارزشی و خاص می‌باشد. در واقع هر روشی که قیمت بالاتری را محاسبه کند، مالیات واردات کالا را در گمرک اخذ می‌کند. نحوه محاسبه حقوق گمرکی به عوامل مختلفی بستگی دارد که اهمیت این فاکتورها به مواردی که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم، به‌خوبی مشخص می‌شود.

چه فاکتورهای بر میزان حقوق ورودی گمرک تأثیر گذار است؟   

برای محاسبه حقوق ورودی گمرک، فاکتورها و عوامل متعددی وجود دارد که تأثیر بسیار زیادی بر میزان تعرفه گمرکی می‌گذارد. از جمله این فاکتورها عبارت است از:

نوع کالا

مالیات بر کالا با نوع کالا ارتباط مستقیم دارد؛ زیرا میزان حقوق ورودی به نوع کالای وارداتی و صادراتی بستگی دارد.

تعداد و حجم کالا       

مقدار کالا و حجم کالا نیز مستقیماً با یکدیگر مرتبط هستند: با افزایش تعداد کالاها، هر چه قیمت بیشتر شود، مالیات بیشتری باید به دولت بپردازید. برخی از محصولات کوچک‌تر هستند و به فضای کمتری برای حمل و نگهداری نیاز دارند و چون هزینه حمل محاسبه می‌شود، باید هزینه کمتری بپردازید. در مورد حجم بیشتر کالا هم همین‌طور است و با حجم بیشتر کالا و افزایش هزینه حمل باید مبلغ بیشتری را پرداخت خواهید کرد.

شیوه حمل‌ونقل کالا

تحویل و حمل کالا به روش‌های مختلف از جمله هوایی، زمینی و دریایی انجام می‌شود. گاهی اوقات افراد ترجیح می‌دهند کالاهای خود را از طریق هوایی حمل کنند تا زمان کمتری برای حمل‌ونقل کالا صرف کنند.

 این روش نسبت به دو روش دیگر ذکر شده هزینه بیشتری دارد و باتوجه‌به افزایش هزینه حمل‌ونقل در این روش، ارزش بار بیمه شده شما افزایش می‌یابد، بنابراین باید هزینه بیشتری بپردازید.

حال که با عوامل محاسبه حقوق گمرکی آشنا شدید، به مهم‌ترین بخش این مقاله، یعنی نحوه محاسبه حقوق ورودی می‌رسیم. در ادامه با ما همراه باشید.

روش‌های محاسبه حقوق ورودی گمرک

محاسبه حقوق ورودی گمرک

همانطور که کمی قبل تر به شما همراهان عزیز توضیح دادیم، سه روش برای دریافت و محاسبه حقوق ورودی گمرک وجود دارد که این سه روش شامل:

  • ارزشی
  • خاص
  • ترکیبی

توضیحات هر کدام از این روش‌ها به طور کامل در بخش‌های قبلی داده شده است. همان‌طور که گفتیم، روش ارزشی برای محاسبه مستقیم ارزش کالا، روش خاص برای محاسبه کمیت کالا و روش ترکیبی، ترکیبی از این دو روش است. برای محاسبه حقوق ورودی کالا از فرمول زیر استفاده می‌کنیم:

حقوق ورودی به گمرک = 4 درصد حقوق گمرکی + سود بازرگانی + سایر عوارض به جز مالیات

برای محاسبه حقوق گمرکی با استفاده از هر کدام از روش‌های معرفی شده، باید از CIF که یکی از روش‌های پرداخت این هزینه‌ها می‌باشد، استفاده کنید. CIF معادل هزینه بیمه، حمل‌ونقل و ارزش فاکتور است. ارزش CIF کالا برابر با کل هزینه بارنامه، تحویل بار به مقصد، هزینه بندری، بیمه و… است.

محاسبه حقوق ورودی به گمرک مستلزم رعایت یک‌سری نکات مهم و ویژه است که جزئیات بیشتر را در بخش بعدی به شما عزیزان ارائه می‌دهیم.

نکاتی که در مورد حقوق ورودی گمرک که باید بدانید. 

نکات موردتوجه در زمینه حقوق ورودی گمرک عبارت است از:

  • برای محاسبه حقوق گمرکی حتماً از یک متخصص و کاربلد کمک بگیرید.
  • برای کالاهای دسته دوم باید این حقوق طبق استانداردهای تعیین شده در ماده 5 قانون گمرکی پرداخت شود.
  • نکته مهم دیگری که باید در مورد این موضوع بدانید این است که مالک مسئول پرداخت ورودیه، حق سرویس و هزینه نگهداری است.
  • درصورتی‌که کالای شما در گمرک باشد و در گمرک تخلیه شده باشد و در آن زمان حقوق ورودی این کالا افزایش‌یافته باشد، کالای شما افزایش نمی‌یابد و با هزینه‌های قبلی از شما دریافت می‌شود.
  • طبق ماده 8 قانون، گمرک تاییدیه دریافت هر پرداخت را برای پرداخت کننده صادر می کند.
  •  کلیه هزینه‌های بسته‌بندی، تخلیه، ذخیره‌سازی، هزینه‌های بندری، بیمه، حمل‌ونقل، ذخیره‌سازی و اندازه، وزن و ارزش آن محاسبه شده و جداگانه جمع‌آوری خواهد شد.

آنچه در این مطلب خواندید…

حقوق ورودی گمرک یکی از مهم‌ترین هزینه‌هایی است که در صادرات و واردات کالا با آن روبه‌رو می‌شوید. به همین دلیل نحوه محاسبه این حقوق، برای انواع مختلفی از کالا، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

در پایان این مطلب از ققنوس حمل، به این نتیجه می‌رسیم که حقوق گمرکی شامل موارد متعددی می‌شود که هر واردکننده‌ای باید به تمام نکات آن توجه کند تا با مشکل مواجه نشود. برای اطلاع از نحوه محاسبه حقوق گمرکی، می‌توانید با کارشناسان و تیم پشتیبانی ما در شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی ققنوس حمل تماس بگیرید.

شرکت ققنوس حمل، خدمات مختلفی را در زمینه حمل بار به روش‌های مختلفی همچون دریایی، زمینی، هوایی، حمل درب‌به‌درب کالا به شما عزیزان ارائه می‌دهند. همچنین در بحث ترخیص کالا و انجام فرایندهای گمرکی می‌توانید روی کمک شرکت ققنوس حمل حساب باز کنید.

سوالات متداول

حقوق ورودی گمرک به چه معناست؟

حقوق گمرکی اصطلاحی است که طبق آن صاحب کالا باید مبلغی را به گمرک بپردازد. این حقوق باتوجه‌به اینکه به‌عنوان درآمدی از دولت حساب می‌شود، در کشورهای مختلف، متفاوت است.

به چند روش می‌توان حقوق گمرکی را دریافت کرد؟

به 3 طریق می توانید این حقوق را دریافت کنید: ارزشی، ویژه و ترکیبی.

حقوق ورودی به گمرک چگونه محاسبه می‌شود؟

برای محاسبه حقوق گمرکی باید مجموع سود بازرگانی، سایر عوارض به جز مالیات و 4 درصد حقوق گمرکی را حساب کنید.

چه عواملی در محاسبه حقوق گمرکی تأثیرگذار است؟

در محاسبه حقوق گمرکی عواملی همچون نوع کالا، مقدار و حجم کالا و همچنین روش حمل کالا تأثیر بسیار زیادی دارد.

5/5 - (1 امتیاز)
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *