مقدمه
با یکی دیگر از مطالب شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس در رابطع با تجارت دریایی در خدمت شما همراهان گرامی هستیم. تا الان اتفاق افتاده است که به اولین سفر دریایی در سطح جهانی فکر کنید؟ یا چه کسی برای اولین بار به اعماق اقیانوس رفت تا در صنعت تجارت دریایی تحول ایجاد کند. اصلا حمل و نقل دریایی ایران چه موقع شروع شده است؟
در این مطلب پاسخ کلیه سوالات خود را دریافت خواهید کرد. در سال 1492 میلادی کریستوف کلومپ اولسن فردی بود که به همراه پسرعموهایش با سه کشتی و یک قطب نما دل به عمق دریا رفتند و قاره آمریکا را کشف کردند. این برای بار اول بود که یک کشتی بیش از پنجاه کیلومتر از سطح خشکی فاصله گرفته است. تا قبل آن رفت و آمد کشتیها در اروپا فقط بین چند کشور پرتغال، اسپانیا، ایتالیا و انگلیس انجام شده بود.
اما، بعد از آن کشورها جرأت پیدا کردند تا کشتیهای خود را به دیگر نقاط کره زمین برای حمل و نقل کالا ارسال کنند. همچنین بار اولی که یک کشتی خارجی وارد آب های ایران شد، کشتی پرتغالی ها بود که برای استثمار وارد این منطقه غنی از منابع شد. تا پایان این مطلب از شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس همراه باشید تا بیشتر در مورد تجارت دریایی ایران صحبت کنیم.
نگاهی به تجارت دریایی کشور ایران
تا امروز بیش از نود درصد مرسولات از طریق حمل و نقل دریایی ایران حمل و نقل می شوند. کشور ایران یازده بندر بازرگانی با ظرفیت صد و هشتاد و شش میلیون تن کالا دارد. بنابراین، کلیه ناوگان های جمهوری اسلامی ایران قادر به جا به جایی بیشتر از شش و نیم میلیون تن کالا را در سطح جهانی هستند.
با وجود این که وسعت تجارت دریایی ایران بیش از وسعت تجارت های دریایی کشورهای حوزه خلیج فارس است، اما جایگاه نقل و انتقالات دریایی کشور در بین این کشورها هنوز کم می باشد و آن ها قادر به جا به جایی کالاهای بیشتری هستند.
نا گفته نماند، حتی با وجود تحریم ها کشور ایران یکی از کشورهای مهم در صنعت حمل و نقل دریایی در سطح دنیا بوده و روزانه حجم زیادی از محصولات و فراورده های نفتی در بندر های ایران بارگیری و به دیگر نقاط دنیا فرستاده می شود. این محصولات از چند بندر مهم در جنوب کشور ارسال خواهند شد.
مهم ترین بنادر کشور جهت تجارت های دریایی
جنوب کشور جمهوری اسلامی ایران به علت مجاورت با یکی از گردنه های مهم دنیا به نام خلیج فارس دارای چند بندر بازرگانی مهم است. بیشترین تجارت دریایی کشور از این بندرها انجام می شود. در ادامه به چند مورد مهم ترین بندر های حمل و نقل دریایی ایران اشاره خواهیم کرد.
بندرعباس
بندرعباس یکی از بندر های نام آشنای کشور جمهوری اسلامی ایران می باشد. این بندر از بنادر مهم در حمل و نقل دریایی ایران به حساب می آید و روزانه کشتیهای غول پیکر فراوانی جهت تجارت دریایی رفت و آمد می کنند. این کشتی ها انواع محصولات را نقل و انتقال می دهند و علت نامگذاری این بندر به دوران صفویه بر می گردد.
بندر چابهار
بندر چابهار نیز از دیگر بندرهای مهم حمل و نقل دریایی ایران محسوب می شود که چشم بیشتر کشورهای آسیای میانه به این بندر است زیرا خود آن ها راه دسترسی به آب های آزاد را ندارند. این کشورها قزاقستان، افغانستان، ازبکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و قرقیزستان می باشند و بسیاری از تجارت دریایی خود را از طریق این بندر انجام خواهند داد که این مسئله باعث درآمد زایی کشور نیز می شود.
بندر امام خمینی
بعد از بندرعباس بزرگترین بندر حمل و نقل دریایی ایران بندر امام خمینی می باشد. این بندر در سال 1310 با نام بندر شاهپور افتتاح شد و جزو پر تردد ترین بندرهای ایران جهت تجارت دریایی بوده است. بندر امام خمینی در زمان هشت سال جنگ تحمیلی که بندرهای جنوب غربی کشور( بندر خرمشهر و آبادان ) درگیر جنگ بودند، بسیار رونق گرفت و مهم ترین منطقه بازرگانی کشور شمرده می شد.
دیگر بنادر
بعد از این سه بندر، ایران شامل بندر بوشهر، بندر شهید رجایی، بندر خرمشهر، بندر آبادان، بندر شهید باهنر، بندر عسلویه، بندر لنگه، بندر خارک و بندر گوارتر می باشد. این بندرها نیز همیشه شاهد رفت و آمد کشتیهای ترانزیتی جهت تجارت دریایی هستند و مسئولیت حمل و نقل دریایی ایران را بر عهده دارند.
سیستم های دریایی تضمین کننده ایمنی در تجارت های دریایی
در این قسمت از مطلب شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس هشت مورد از سیستم های دریایی تضمین کننده ایمنی در تجارت دریایی معرفی شده اند، سیستم هایی که علاوه بر اطمینان خاطر پیدا کردن از ایمنی کشتی کمک می کنند، بلکه فراهم کننده داده های مهمی برای صنعت حمل و نقل دریایی ایران می باشند. این سیستم ها عبارت اند از؛
- سیستم گزارش امنیت کشتی یا Ship Security Reporting System
- سیستم شناسائی اتوماتیک یا Automatic Identification System
- سیستم GMDSS یا Global Maritime Distress Safety System
- سیستم شناسایی و رهگیری برد بلند یاLong Range Tracking and Identification System
- سیستم مانیفست خودکار یا Automated Manifest System
- سیستم پایش شناور یا Vessel Monitoring System
- سیستم کمک رسانی سریع یا Automated Mutual Assistance Vessel Rescue System
- سیستم مدیریت کشتی یا Vessel Management System
قوانین و مقررات نقل و انتقال های دریایی
به علت گسترش تجارت دریایی در سطح بین المللی قوانین متعددی بین کشورها ایجاد شد. قوانین حمل و نقل دریایی ایران نیز طبق این قوانین تشکیل شده است. از آنجایی که کشورهای در خشکی احاطه شده نیز می توانند از آب های آزاد جهانی استفاده کنند، این قوانین جامع و کلی بوده و کلیه کشورهای جهان شامل آن می شود.
مهم ترین قوانین دریایی به سازمان جهانی دریایی (IMO) است که قوانین ثابتی را تنظیم و به عنوان یک مرجع قانونی جهانی وظایف خود را انجام می دهد. کلیه تخلفاتی که در سطح دنیا صورت می گیرد از طرف این مرجع بررسی می شود.
تشکیل یک نظام واحد برای همکاری بین دولت ها از هدف های این سازمان می باشد؛ یعنی دولت ها باید در حوزه حفظ محیط زیست دریایی، ایمنی دریانوردی، احترام متقابل به یکدیگر و… تلاش کنند. از وظایف این مرجع این است تا موقع ایجاد اختلاف بین دو کشور بین آن ها میانجیگری کرده و اختلاف را حل کند.
انواع روش های حمل و نقل در تجارت های دریایی
به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب انجام کلیه روش های حمل و نقل دریایی ایران در آن وجود دارد. از روش های تجارت دریایی می توان موارد زیر را نام برد؛
- روش کراس استافینگ (Cross Stuffing)
- روش چارترینگ (Chartering)
- روش ترانشیپ (Transhipment)
- روش گروپاژ (groupage)
- روش کالاهای فله ای (Bulk)
مزایای تجارت از طریق بنادر کشور ایران
با توجه به موقعیت راهبردی و تجارت دریایی کشور، فرصت های فراوانی برای رونق صنعت حمل و نقل دریایی ایران وجود دارد؛ طوری که با جای گیری در مسیر راهروهای ترانزیتی شمال-جنوب، امکان برقراری ارتباط ترانزیتی کشورهای روسیه، آسیای میانه و قفقاز، اروپای شرقی و اروپای مرکزی به آسیای جنوب و خاور دور از راه آب های ایران امکان پذیر است.
همچنین، به دلیل جای گرفتن ایران در مرکزیت جغرافیایی کشورهای عضو سازمان همکاری و اقتصادی اکو (ایران، ترکیه، پاکستان ) فرصت های همکاری متعددی وجود دارد. این موضوع باعث می شود تا کسب درآمدهای حمل و نقل ایران بسیار زیاد شود و به رشد اقتصاد کشور کمک کند.
سوالات متداول
مهم ترین بنادر حمل و نقل دریایی ایران کدامند؟
جنوب کشور جمهوری اسلامی ایران به علت مجاورت با یکی از گردنه های مهم دنیا به نام خلیج فارس دارای چند بندر بازرگانی مهم است. بیشترین تجارت دریایی کشور از این بندرها انجام می شود. از مهم ترین بنادر ایران می توان بندرعباس، بندر امام خمینی، چابهار، بندر بوشهر، بندر شهید رجایی، بندر خرمشهر، بندر آبادان، بندر عسلویه، بندر لنگه، بندر خارک ، بندر گوارتر و بندر شهید باهنر نام برد.
قوانین و مقررات نقل و انتقال های دریایی چگونه است؟
به علت گسترش تجارت دریایی در سطح بین المللی قوانین متعددی بین کشورها ایجاد شد و از آنجایی که کشورهای در خشکی احاطه شده نیز می توانند از آب های آزاد جهانی استفاده کنند، این قوانین جامع و کلی بوده و کلیه کشورهای جهان شامل آن می شود. مهم ترین قوانین دریایی به سازمان جهانی دریایی (IMO) است که قوانین ثابتی را تنظیم و به عنوان یک مرجع قانونی جهانی وظایف خود را انجام می دهد. کلیه تخلفاتی که در سطح دنیا صورت می گیرد از طرف این مرجع بررسی می شود.
انواع روش های حمل و نقل در تجارت های دریایی کدام لست؟
به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب انجام کلیه روش های حمل و نقل دریایی ایران در آن وجود دارد. از روش های تجارت دریایی می توان به روش هایی همچون روش کراس استافینگ (Cross Stuffing)، چارترینگ (Chartering)، ترانشیپ (Transhipment)، گروپاژ (groupage) و کالاهای فله ای (Bulk) اشاره کرد.
تجارت از طریق بنادر کشور ایرانچه مزیت هایی دارد؟
با توجه به موقعیت راهبردی کشور، فرصت های فراوانی مانند جای گیری در مسیر راهروهای ترانزیتی شمال-جنوب، امکان برقراری ارتباط ترانزیتی کشورهای روسیه، آسیای میانه و قفقاز، اروپای شرقی و اروپای مرکزی به آسیای جنوب و خاور دور از راه آب های ایران امکان پذیر است. همچنین، به دلیل جای گرفتن ایران در مرکزیت جغرافیایی کشورهای عضو سازمان همکاری و اقتصادی اکو فرصت های همکاری متعددی وجود دارد که باعث درآمدزایی کشور می شود.
جمع بندی
در این مطلب از شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس شما عزیزان را با شرایط حمل و نقل دریایی ایران آشنا کردیم. کشور به دلیل داشتن موقعیت جغرافیایی و تجارت دریایی مناسب، این فرصت را دارد تا از کل ظرفیت های حمل و نقل کشور جهت کسب درآمد استفاده کند. روزانه حجم زیادی از کشتی های حمل و نقل خارجی وارد بندرهای کشور خواهد ش که همین مسئله نشان دهنده جایگاه مهم حمل و نقل ایران در سطح جهانی می باشد.
مسئولان به طور کامل از این موضوع اطلاع دارند و با تصمیم گیری مناسب تلاش در استفاده از این فرصت بسیار مناسب دارند. بنابراین افرادی که تصمیم به تجارت های دریایی دارند می توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان شرکت حمل و نقل بین المللی ققنوس تماس حاصل فرمایند.